Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2012

ΕΥΔΟΥΣΙΝ



Παρασκευή, 21 Δεκεμβρίου 2012 από τις 9:00 μ.μ. μέχρι τις 10:30 μ.μ.

Κινηματόγραφος «Αλέξανδρος» (Εθνικής Αμύνης ,1) Θεσσαλονίκη

Με μια ξεχωριστή συναυλία με ένα καινούριο έργο βασισμένο στη «Θεογονία» του Ησίοδου θα αποχαιρετήσει ο βορειοελλαδίτης μουσικοσυνθέτης, Παντελή Παυλίδη το έτος 2012.

Ο Ησίοδος στο έργο του «Θεογονία» συγκεντρώνει τους μύθους της αρχαίας Ελλάδας, καταγράφει τις δοξασίες για τη δημιουργία του κόσμου και τη γέννηση των θεών. Στη συναυλία θα παρουσιαστούν αποσπάσματα από τη Θεογονία αλλά και τρία αποσπάσματα από το μουσικό έργο του ίδιου του δημιουργού, «Εύδουσιν».

«Στην εποχή μας δεν έχουμε οικονομική κρίση, αλλά πολιτιστική και πνευματική. Νιώθω πως κλίνει ένας κύκλος και αρχίζει μια καινούρια εποχή, που θα αναγκαστούμε να στραφούμε στην πνευματικότητα και να συνειδητοποιήσουμε ότι ανήκουμε όλοι σε ένα τεράστιο και οικείο Σύμπαν», λέει ο μουσικοσυνθέτης Παντελής Παυλίδης, μιλώντας στο ΑΜΠΕ.

Στο έργο του προσπαθεί να μεταφέρει ένα επίκαιρο μήνυμα στον κόσμο που βρίσκεται στο σταυροδρόμι της ιστορίας. «Χωρίς τον πολιτισμό δεν υπάρχει πρόοδος» επισημάνει ο Παντελής Παυλίδης.

Η πρεμιέρα θα πραγματοποιηθεί στις 21 Δεκεμβρίου στον κινηματόγραφο «Αλέξανδρος» (Εθν. Αμύνης 1) με την συνεργασία του Κέντρου Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Ο συνθέτης-λυράρης Παντελής Παυλίδης μελέτησε τα χαρακτηριστικά του ύφους της Λύρας του Πόντου, του Αιγαίου, της Θράκης, Μακεδονίας, Κρήτης και Ηπείρου και μέσα από συναντήσεις με μουσικούς διαφόρων λαών κατάφερε να δώσει μία οικουμενικότητα στην αρχέτυπη ελληνική μουσική.
Έχει μελοποιήσει και έχει παρουσιάσει μουσικά έργα: «Ήχοι Αιώνων», «Ήλιος Δήλιος», «Μύρτατε», «Ήχοι της Μαύρης Θάλασσας και του Αιγαίου», «Δέξαι με», «Εύδουσιν», «Βάκχες του Ευρυπίδη», «Θεογονία του Ησίοδου».

Συμμετέχουν:
Κλεονίκη: Κρόταλα – Χορό - Τραγούδι
Harp Eri – Άρπα
Παντελής Παυλίδης: Αρχαία Λύρα - Λύρα Πόντου - Μεσαιωνικό Βιολί - Κεμανές.
Επιμέλεια βίντεο & ήχου, σκηνικά: Ευδουσιν
Διοργάνωση: Μουσικός Σύλλογος «Ευδουσιν» με την συνεργασία το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Info
Χώρος: Κινηματόγραφο «Αλέξανδρος» (Εθνικής Αμύνης ,1)
Ημέρα/ώρα: 21 Δεκεμβρίου, Παρασκευή στις 21:00
Διάρκεια παράστασης: 70 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)
Είσοδος με τη συμμετοχή των 10 ευρώ και για φοιτητές/παιδιά -5 ευρώ
Πληροφορίες: 2310-270073, 69447485914